Yavuz: Çıkış noktamız öğretmenler odasıdır - Yeni Urfa 

SON DAKİKA
Yavuz: Çıkış noktamız öğretmenler odasıdır

Yavuz: Çıkış noktamız öğretmenler odasıdır

24 Eylül 2022 - Cumartesi 20:08
Değişim hareketinin asıl çıkış noktasının öğretmenler odası olduğunu ifade ede Yavuz, gücünü öğretmenler odasından almayan bir sendikanın meşruiyetinin olmayacağını söyledi.

Eğitim Bir Sen Şanlıurfa Şube Başkanlığı seçim çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. 27 Eylül’de yapılması planlanan seçimlere iki listeyle girilecek. Seçimde mevcut Başkan İbrahim Coşkun ile yönetime aday Değişim Ve Yenilenme Hareketi Sözcüsü Osman Yavuz yarışacak.

Seçim çalışmaları ve ortaya koyduğu projelerle kamuoyunun dikkatlerini üzerine çeken Değişim Ve Yenilenme Hareketi Sözcüsü Osman Yavuz, açıklamalarda bulundu.

Şu anki yönetimin öğretmenler odasını ıskalamasının eleştirilerinin odak noktasını oluşturduğunu belirten Yavuz:

“Bizim eleştiri noktalarımızdan bir tanesi öğretmenler odasının ıskalanmasıdır. Biz öğretmenler odasını çıkış noktası olarak orayı görüyoruz. Biz kendimizi aynı zamanda Öğretmenler Odası Hareketi olarak da  adlandırıyoruz. 2018’den beridir böyle. Her ne kadar ismimiz Değişim ve Yenilenme Hareketi olsa da aslında çıkış kaynağımız öğretmenler odası. Gücünü ve meşruiyetini öğretmenler odasından almayan bir eğitim sendikası meşruluğunu kaybeder. Diğer eğitim sendikalarını da kast ediyorum. Öğretmenlerle kopuk bir sendikacılık fayda getirmez. Nitekim bunun gerçekliği yaşanmaktadır.” şeklinde konuştu.

“Eğitim ödeneğinin de muhakkak makul bir noktaya çekilmesi lazım”

Eğitim hazırlığı ödeneğinin en az maaşın yarısı olması gerektiğini savunan Yavuz, şunları söyledi:

“Eğitim hazırlığı ödeneği yıllardan yıla erimiş ve gerilemiştir.  Şuan biz maaşın en az yarısı kadar olmasını istiyoruz. Geçmişte siz gidip normalde bir öğrencinize iki defter, iki silgi ve iki kalem alabiliyordunuz. Şu anda elinizi uzattığınızda pişman oluyorsunuz çünkü her şey beşe katlandı. Bu anlamda eğitim ödeneğinin de muhakkak makul bir noktaya çekilmesi lazım. Değişim hareketi olarak biz en az maaşın yarısı diyoruz.”

“Eğitim Bir-Sen’in kendi misafirhanesini yapacağız”

 Şanlıurfa’daki öğretmenlerin öğretmenevinde yer bulmadığına da dikkat çeken Yavuz, “Bu soruna belli bir kota getirme şartını gündeme taşıyacağız. Orada kalanların muhakkak yüzde ellisi öğretmen olmak zorundadır diyeceğiz. Eğitim Bir-Sen’in kendi misafirhanesini yapacağız. Bu konuda Büyükşehir Belediyesi ile protokol yaparak Urfa’mızın tarihi bölgesinde yer alan eski tarihi evlerin birkaç tanesini restore edilip bir butik otel gibi misafirhane yapıp sendikamızdan oraya hizmet verecek personeller koyarak bunu kardeşlerimize sunmayı planlıyoruz. ” diye konuştu.

Öğretmenlerin en fazla etkilendiği sorunların başında gelen promosyon sorununa da değinen Yavuz, Şanlıurfa’da verilen promosyonun bayramda çocuklara harçlık verilir gibi verildiğini, seçim kazandıkları takdirde nu sorunun mücadelesini vereceklerini söyledi.

Sendika seçimlerinde mevzuattan kaynaklanan birçok sorundan dolayı seçim çalışması yaparken mevcut yönetimin sendikanın tüm kullanırken kendilerinin ise hiçbir imkanı kullanmadıklarına dikkat çeken Yavuz, seçildiklerinde mevzuatta adil bir seçim için ellerinden geleni yapacaklarını belirtti.

“Sendika seçimlerinde sağlıklı yürütülmesi için eşit rekabet ortamını oluşturacağız”

Yavuz, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bizler seçim çalışmalarımızı yürütürken adil ve dengeli bir şekilde yürütemiyoruz. Mevcut yönetim mevzuat gereği her türlü imkânları kullanırken bizler Değişim Hareketi olarak bu imkânları kullanamıyoruz. Örneğin mevcut yönetim ellerindeki üye listelerini ve iletişim bilgilerini bulundurarak onlara çok rahat bir şekilde ulaşabiliyor. Bizler Urfa geneli 8 bin 600 civarı üyemizin maalesef bilgilerine ulaşamıyoruz. Bizim tek seçeneğimiz onlarla yüz yüze görüşmek. Bu da zaman ve ekonomik olarak çok ciddi maliyetli oluyor. Ayrıca seçimlerin öne çekilme meselesi bu işi zorlaştırıyor. Bizler Değişim Hareketi olarak yönetimi devraldığımızda genel merkezimize şunu diyeceğiz; mevcut yönetime karşı alternatif bir çalışma varsa maddi olarak bununda önünün açılmasını, desteklenmesini ve mevzuatta yer almasını isteyeceğiz. Tıpkı siyasi parti kanunlarında muhalefet partilerine belli bir oy oranını geçen partilere hazineden yardım yapıldığı gibi bizim sendika seçimlerin de sağlıklı yürütülmesi ve eşit rekabet ortamının oluşması için bu kolaylığın mevzuat değişiminin yapılması gerekiyor. Şu anda biz sendika aracını kullanamıyoruz, ekonomik olarak bütçesini kullanamıyoruz, doküman olarak da iletişim bilgilerine ulaşamıyoruz. Biz genel merkezden bunu temin etmeye çalıştık ve mevzuat gereği alamıyoruz.”

“Öğretmen kardeşlerimize pozitif ayrımcılık yapmamız lazım”

Ek ders meselesi sorununa açıklık getiren Yavuz, bu konuda zor şartlar altında çalışan öğretmenlerle daha rahat alanda çalışan öğretmenlerin bir tutulmasının adil olmadığını belirterek projesini şöyle anlattı:

“Urfa’nın öğretmen açığını kapatmak için özellikle şunun altını çizmek istiyorum; bizim tıpkı hizmet bölgeleri gibi eğitim bölgelerimiz vardır. Eğitim bölgelerini de gruplandırmamız lazım. Nasıl ki ülkemizde her vatandaşın bir TC’si varsa her kurumunda bir kurum kodu vardır. Bu kurum kodlarına risk bölgesi ve haritası yüklenmelidir. Urfa’nın Diyarbakır, Viranşehir, Siverek üçgeninde ki bir köyde çalışan da aynı ek dersi alıyor. Urfa merkezde Vakıflar 2002’de çalışan öğretmenin de ek ders kat sayısı aynıdır. Yılların eğitimcisi olarak şunu diyorum; her kurum koduna o okulun risk durumunun yüklenmesi ve bunun da iki üç kategoride sınıflanması gerekir. Çok riskli ise orada çalışan öğretmenimizin ek ders kat sayısının yüzde yüz artırımlı alması lazım. Bu şekilde taşrada, uzak yerlerde ve kenar yerlerde çalışan öğretmen kardeşimin de ‘evet ben burada kalıyorum ama karşılığını da alıyorum’ dediğinde parasal olarak cebine yansıması ve hizmet puanı olarak da güçlendirilmesi lazım. Bu anlamda bizim öğretmen kardeşlerimize pozitif ayrımcılık yapmamız lazım ve bunun muhakkak gündeme gelmesi gerekiyor.”

Bu Kategorideki Diğer Haberler